Mondzorg in verpleeghuizen schiet tekort

11 november 2014

UTRECHT – De tandheelkundige zorg in Nederlandse verpleeghuizen is onvoldoende. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), waarvan dagblad Trouw al enkele resultaten wist te melden.

De IGZ concludeert in het rapport dat bijna 70% van de zorginstellingen geen tandarts heeft. Instellingen waar wel een tandarts werkzaam is, hebben vaak geen of ondermaatse voorzieningen. Zo is er vaak geen behandelkamer, materiaal of assistente aanwezig. Bovendien blijkt dat 60% van de verpleeghuismedewerkers te weinig verstand heeft van mondzorg. Daardoor wordt het tandenpoetsen en/of het reinigen van het kunstgebit vaak vergeten of overgeslagen.

Volgens de inspectie is goede tandzorg voor bewoners van een verzorgingstehuis erg belangrijk. Een slecht gebit kan voor fysieke klachten zorgen, onder meer omdat er minder wordt gegeten of omdat kauwen pijn doet.

De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) is blij met het rapport, omdat het de vinger op een zere plek legt. β€œHet is goed dat er maatschappelijk en politiek aandacht wordt gevraagd voor een steeds groter wordend probleem,” stelde voorzitter Jan Willem Vaartjes in Trouw. Vaartjes vermoedt dat het probleem nog groter is dan het rapport suggereert, aangezien de situatie in de thuiszorg weinig rooskleuriger wordt ingeschat. Het onderzoek van de IGZ was alleen gericht op verpleeghuizen.

Het volledige inspectierapport wordt eind deze week gepubliceerd.
(bron: Trouw)

De koerier Wij halen en brengen uw werk!